EMA » térképek » Köztes-Európa »
33. Európa politikai térképe, 1763
 
   
A hétéves háború után Európa öt kontinentális politikai aktivitásra képes nagyhatalma Franciaország, Ausztria, Oroszország, Poroszország és Anglia. Németország, Itália, Németalföld, a Baltikum, Lengyelország, Törökország területei a dinasztikus-hatalmi érdekpolitika zónái.


33a) Európai uralkodóházak a XVIII. sz. végén

1 Hohenzollern

2 Habsburg

3 Romanov

4 Francia Bourbon

5 Spanyol Bourbon

6 Hannoveri

7 Oszmán


Európában az uralkodás formája az örökletes királyság, sőt nagyobbik felén a monarchia abszolút. A dinasztikus külpolitika a hatalom növelését területek és alattvalók megszerzésében látja. Az alkalmi és rövid életű szövetségek az európai egyensúlyt szolgálják.


33b) A hétéves háború Európában, 1756-1763

1 országhatárok

2 osztrák csapatok

3 orosz csapatok

4 svéd csapatok

5 francia csapatok

6 orosz tengeri blokád

7 a Poroszország által megtartott Szilézia

8 fő csatahelyek


Az Ausztria (valamint Franciaország, Oroszország, a Német Birodalom nagyrésze) és Poroszország (valamint Anglia) közötti háborút lezáró hubertusburgi béke a status quot helyreállítva porosz kézen hagyja az Ausztriától megszerzett (1742) Sziléziát. Poroszország Európa ötödik hatalma lesz, Oroszország befolyása az európai ügyekre megnő, a hatalmi súlypont keletre tolódik.


33c) Orosz terv Lengyelország "eltolására", 1745-1756

A. P. Besztuzsev-Rumin (Erzsébet cárnő első minisztereként 1744-58 között a külügyek irányítója) a porosz keleti expanzió megállítását célzó orosz-osztrák-angol szövetség keretében tervezi Lengyelország felhasználását ütközőállamként: az Oroszországnak átengedett tágan értelmezett Podóliáért cserébe Lengyelország megkapja Kelet-Poroszországot. A II. Frigyes finanszírozását célzó 1756-os porosz-angol szerződés számításait keresztülhúzza, a hét éves háború alatt távozni kényszerül a külügyek éléről.


 

 
 
  <<| előző térkép

32. Cigányok Európában, 1980

>>| következő térkép

34. Lengyelország felosztása, 1772-1795

 
 
 

KERESÉS

AZ ADATBÁZISRÓL

  :: a könyvről
  :: bibliográfia
  :: névmutató

MÁS ADATBÁZISOK

:: Köztes-Európa kronológia 1756-1997
:: Sebők László térképgyűjteménye
:: Helységnévváltozások Köztes-Európában
   

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2022
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék