EMA » térképek » Köztes-Európa »
121. Az antant-közvélemény Európa átrendezéséről, 1914-1916
 
   
Az etnikai elvet is figyelembevevő propagandatérképek alapelve a központi hatalmak, ezen belül Németország meggyengítése (feldarabolása), a Monarchia felosztásával nemzetállamok (Nagy-Szerbia, Nagy-Románia, Nagy-Csehország), illetve németellenes szláv túlsúly kialakítása a régióban. A szövetséges Oroszország miatt Lengyelország restaurálása ellentmondásos, s kiesik látókörükből a Baltikum.


121a) Szerb elképzelés, 1914

A közzétevő R. Kissling neve alatt ismert térkép szerint a felosztott Monarchiából délen Nagy-Szerbia, északon Nagy-Csehország alakul (annektálva Bécset és Porosz-Sziléziát az Oderáig). A viszonylag jelentős területeit megtartó Magyarországot a szerb Bánátig húzódó orosz korridor választja el Nagy-Romániától. Német-Ausztria kis ütközőállammá válik. A feldarabolt Németország az Oderáig elveszti keleti területeit. A lengyel állam Oroszország keretében marad.


121b) Orosz elképzelés, 1914


A "Novoje Zveno" lapban megjelenő térkép a felosztott Monarchiából elsősorban Nagy-Szerbia legmerészebb igényeit elégíti ki, amelyet Nagy-Csehországgal szláv korridorállam köt össze (Ausztria eltűnik). Az Oroszország javára nyugat felé eltolt Lengyelország köztársaságként alakul független állammá. Az Olaszországgal határos Németországot (1867-et idézve) Délnémet és Északnémet Szövetségre osztja.


121c) Angol elképzelés, 1916

R. Seton-Watson etnikai elvhez leginkább közelítő térképe Oroszországból is lecsíp darabokat (kompenzációként megkapja a Szorosokat Isztambullal). A feldarabolt Monarchiából létrejön Nagy-Szerbia, Nagy-Románia és Nagy-Csehország. Az egyedül ezen a térképen egyben maradó Németország területének túlnyomó részét megtartja (így tengeri kijárat nélküli független lengyel állam alakul), sőt megkapja Német-Ausztriát is.


121d) Francia elképzelés, 1914

Németországgal legkíméletlenebbül a párizsi "Illustration" bánik el: öt kis államra szabdalja. Oroszországot (az orosz-lengyel területeket integráns részének tekintve) az Oderáig tolja ki Stettinnel bezáróan. A feldarabolt Monarchiából létrejön Nagy-Szerbia, Nagy-Románia (de csak kis Csehország). Viszonylag jelentős marad a nyugati tartományaitól Svájc és Olaszország javára megfosztott Ausztria, illetve Magyarország. A Szorosokkal semleges zónát alkotó Konstantinápolyig Bulgáriához kerül Kelet-Trákia.


 

 
 
  <<| előző térkép

120. Az Osztrák-Magyar Monarchia területszerzése, 1918

>>| következő térkép

122. Az I. világháború várt területi következményei, 1915

 
 
 

KERESÉS

AZ ADATBÁZISRÓL

  :: a könyvről
  :: bibliográfia
  :: névmutató

MÁS ADATBÁZISOK

:: Köztes-Európa kronológia 1756-1997
:: Sebők László térképgyűjteménye
:: Helységnévváltozások Köztes-Európában
   

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2024
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék