EMA » trkpek » Kztes-Eurpa »
123. A wilsoni rendezsi terv, 1918
 
   
Woodrow Wilson a semleges Amerikai Egyeslt llamok llamfőjeknt 1916. mj. 27-n ajnlja fel kzvettst s a jvendő bke garantlst a hadban ll feleknek.

A kzponti hatalmak december 12-n tesznek ajnlatot előzetes felttelek nlkli bketrgyalsra (ez az első hivatalos trgyalsi javaslat a hbor kezdete ta). Ezt az antant 30-n elutastja, majd 1917. jan. 12-n kzli konkrt bkefeltteleit: 1. Belgium, Szerbia s Montenegr kirtse s krtalantsa; 2. a francia, orosz s romn terletek kirtse s jvttel hbors kraikrt; 3. a nemzeti elv rvnyestse a rendezs sorn; 4. Elzsz-Lotaringia visszaadsa Franciaorszgnak; 5. Lengyelorszg fggetlensge; 6. Trkorszg eurpai hatalmnak felszmolsa; 7. az Osztrk-Magyar Monarchia olasz, szlv, romn s csehszlovk npeinek felszabadtsa az idegen uralom all.

Ezutn Wilson jan. 22-i szentusi zenetben a tengerek s a vilgkereskedelem szabadsgt hangslyozva a status quo-hoz kzel ll kompromisszumos bkeclokat ("bke győzelem nlkl") krvonalaz: npszvetsg ltrehozsa, a npek egyenlő fejlődsnek biztostsa a Monarchiban s a Trk Birodalomban, Lengyelorszg fggetlensge.

A keleti front megszűnst jelentő breszti fegyversznet s a tengerek szabadsgt veszlyeztető korltlan bvrhajharc nmet meghirdetse miatt az Egyeslt llamok 1917. pr. 6-n hadat zen a Monarchinak, majd Wilson elnk 1918. jan. 8-i kongresszusi zenetben 14 pontban sszegzi az USA hadicljait/bkefeltteleit.

A wilsoni pontok rszint az llamkzi kapcsolatok ltalnos liberlis normit rgztik: a tengerhajzs szabadsga s a vilgkereskedelem egyenlősge, a gyarmattartk korltozsa, nylt bketrgyalsok, illetve diplomcia, fegyverzetkorltozs, nemzetek szvetsgnek ltrehozsa a bkerendezs garantlsra. Msfelől Wilson a nemzetek nrendelkezsvel sszefggő terleti krdsekkel foglalkozik: a kzponti hatalmaknak ki kell rtenik az sszes megszllt terletet; a fggetlen Oroszorszgnak magnak kell dntenie belső rendjről; Franciaorszg visszakapja Elzsz-Lotaringit; Belgium visszanyeri fggetlensgt; etnikai hatrokat kap Olaszorszg, Romnia, Montenegr s Szerbia (utbbi tengeri kijrattal); biztostani kell a Monarchia npeinek nll fejlődst; az Oszmn Birodalom trk etnikai terlete fggetlen llam lesz, nemzetisgeinek viszont biztostani kell az nll fejlődst; a Szorosokon biztostani kell a szabad hajzst; az etnikai hatroknak megfelelő fggetlen Lengyelorszgot kell ltrehozni tengeri kijrattal. Az Egyeslt llamokat nem ktik a titkos egyezmnyek s nincsenek annexis szndkai, gy a bkefeltteltek nem vesznek tudomst az Olaszorszgnak s Romninak tett gretekről.

Az amerikai bkefelttelek a politikai s hadihelyzet vltozsval 1918 őszre mdosulnak, gy az sszeoml kzponti hatalmak mr hiba krnek azok alapjn fegyversznetet.


 

 
 
  <<| előző trkp

122. Az I. vilghbor vrt terleti kvetkezmnyei, 1915

>>| kvetkező trkp

124. Npszavazsi s dntbrskodsi terletek az I. vilghbor utn

 
 
 

KERESÉS

AZ ADATBÁZISRÓL

  :: a könyvről
  :: bibliográfia
  :: nvmutat

MÁS ADATBÁZISOK

:: Kztes-Eurpa kronolgia 1756-1997
:: Sebk Lszl trkpgyjtemnye
:: Helysgnvvltozsok Kztes-Eurpban
   

(c) Erdlyi Magyar Adatbank 1999-2023
Impresszum | Mdiaajnlat | Adatvdelmi zradk