EMA » trkpek » Kztes-Eurpa »
213. Nagyszerb terleti clok, 1941
 
   
Az 1941-es csetnik propagandatrkp rszint az I. vilghbors ignyeket ismtli (172, 174c. trkp), rszint s főknt - a szerb-horvt ellentt tkrződseknt - a belső etnopolitikai viszonyok tszabsban j elemeket is tartalmaz.

Hagyomnyos szerb, pontosabban dlszlv ignynek minősthető Isztria s az Isonzn tli szlovn terletek megszerzse. Ez esetben a trkp egszben Szlovninak sznja Isztrit, dacra a flsziget keleti rszn tallhat horvt lakossgnak. Megkapja Szlovnia a carneiri adriai kijratot a horvt Fiumval. Ugyancsak Szlovnia kapja Karintia korbban is vitatott dli rszt Klagenfurttal, valamint egy-egy hatrmenti svot Stjerorszgbl s Magyarorszgtl. Utbbi esetben a Drva balpartjn csaknem Barcsig s nagyjbl Nagykanizsa magassgban hzdik az igny hatra.

Szerbia hagyomnyos kvetelse Magyarorszgtl Baranya s Bcska, a Pcs-Baja-Szeged vonallal (s e vrosokkal) bezran. Romninak meghagyja ugyan a Bnt romnok ltal is lakott szaki szelett, azonban Temesvr, Resica s Orsova Szerbihoz kerl. A szerb-bolgr hatrt kiegyenestve Szerbihoz kerl a vidini Duna-kanyar a vrossal s lnyegben a Timok egsz jobbparti rszvel, valamint a bolgr kiszgells a Nisava forrsvidktől, az Osogovska-hegysg bolgr kzen maradt keleti felvel (Kustendil). Az egyedli szomszd Grgorszg, akivel szemben a csetnikeknek nincs terleti ignyk.

Ugyancsak hagyomnyosnak minősthető szerb igny szak-Albnia megszerzse nemcsak a Drinig, hanem a foly egsz medencje, tovbb a kzp-albn tengerpart Durrssel bezran. Olaszorszgtl elveszi a trkp egsz Dalmcit a szigetekkel (belertve Lastovt is).

A belső trendezs meghatroz mozgatja a szerb-horvt ellentt. A Monarchia korabeli Horvt-Szlavnira leszűktett Horvtorszg csak az egykori Magyar Kirlysg tengerpartjnak kzpső rszt kapja meg, az szaki rsz szlovn, a dli szerb lesz. A Kvarnerban Szerbihoz kerl az Olaszorszgtl elvett Cres s mindkt Losinj-sziget, valamint Zadartl Durrsig az egsz dalmt tengerpart - a spliti krzet (jelentős htorszggal Knintől Mostarig) Szerbin belli autonm tartomnyknt.

Horvtorszgot s Szlavnit a trkp az egykori hatrőrvidkhez hasonlan (43. trkp) kettvgja: a szerb Bosznit egy a Pakrac krzeti szerbeklakta terleten thalad korridor kti ssze Baranyval. Vgl Szerbihoz csatoljk a nagyvonalan rtelmezett Szermsget Eszkkel s Vinkovcival bezran. Horvtorszgot a trkp minden szrazfldi klső orszghatrtl elvgva teljesen kiszolgltatja Szerbinak.

A trkp az 1991-es szerb-horvt hbor sorn vltozatlan formban jra előkerl. A szerb katonai lpsek jelentős rszben illeszkednek az itt kitűztt belső terleti clokhoz (288. trkp).


 

 
 
  <<| előző trkp

212. Az Adriai Tengermellk a II. vilghborban

>>| kvetkező trkp

214. A II. vilghbor, 1941-1945

 
 
 

KERESÉS

AZ ADATBÁZISRÓL

  :: a könyvről
  :: bibliográfia
  :: nvmutat

MÁS ADATBÁZISOK

:: Kztes-Eurpa kronolgia 1756-1997
:: Sebk Lszl trkpgyjtemnye
:: Helysgnvvltozsok Kztes-Eurpban
   

(c) Erdlyi Magyar Adatbank 1999-2023
Impresszum | Mdiaajnlat | Adatvdelmi zradk