EMA » térképek » Köztes-Európa »
278. Az európai Szovjetunió etnikai problémakatalógusa, 1991
 
   
A moszkvai Etnopolitikai Intézet készíti el és korrigálja 1991 tavaszán a lakóhelyük jogi státusát megváltoztatni (köztársaságot vagy autonóm területet alapítani, illetve másik köztársasághoz csatlakozni) kívánó "etnikai egységek" listáját. A párizsi "Russzkaja miszl" 1992. jan. 24-i számának térképéből itt az európai Szovjetunió látható.

Ukrajnában önálló köztársaságot vagy autonóm területet kíván alapítani a krimi tatárság (1 = Krími Tatár Köztársaság), Kelet-Ukrajna az 1934-ig főváros Harkovval (2 = Keleti Köztársaság), a nyugat-ukrajnai Halics (7 = Halicsi Autonóm Körzet), Kárpátalja (8 = Kárpátalja Köztársaság), a kárpátaljai magyarok (9 = Magyar Autonóm Körzet), a ruszinok (10 = Ruszin Köztársaság), a románok (11 = Román Autonóm Körzet) és Észak-Bukovina (12). A Zsitomiri terület északi része (13) Belorussziához, Észak-Besszarábia hotyni ukrán része (14) Moldáviához, az Odesszai terület baltai körzete (15) Moldáviához, Dél-Besszarábia budzsáki ukrán része Moldáviához (16) kíván csatlakozni.

Belorussziában önálló köztársaságot vagy autonóm területet kívánnak alapítani a polesukok (17 = Nyugat-Poleszk Autonóm Köztársaság). A vilnai sáv 1945-ben belorusz kézen hagyott része Litvániához (18), a gomeli terület 1926-ban csatolt délkeleti része Ukrajnához kíván visszatérni (19).

Moldáviában önálló köztársaságot vagy autonóm területet kívánnak alapítani a balparti oroszok (20 = Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság), a gagauzok (21 = Gagauz Köztársaság) és Dél-Moldávia kisebbségei (22 = Gagauz-Bolgár Köztársaság, 23 = Bolgár Autonóm Terület). Csatlakozni kíván Ukrajnához az ukrán kisebbségű Észak-Moldávia (24), visszatérni hozzá a Dnyeszter ma Moldáviához tartozó balpartja (25).

A Baltikumban önálló köztársaságot vagy autonóm területet kíván alapítani a lengyel kisebbség Litvánia vilniusi körzetében (26) és Klaipeda az egykori Memel-vidékkel (27). A Narvai Köztársaság (28) Észtországtól Oroszországhoz, a daugavpilsi kerület (29), az egykor Vityebszkhez tartozó Latgale (30) és a Litvániának 1945-ben átadott vilniusi körzet (31) Belorussziához kíván csatlakozni, illetve visszatérni.

Oroszországban - ahol az oroszok az összes nemzetiségi terület kizárásával kívánnak nemzetállamot teremteni (110 = Rusz) - önálló köztársaságot vagy autonóm területet kívánnak alapítani a mazuriai lengyelek (62), illetve a németek a Kalinyingrádi területen (63 = Német Köztársaság), a kozákok a Doni sereg területén, illetve Kubanyban (64, 65 = Kozák Köztársaság), a görögök a Krasznodari terület tengerpartján (66 = Görög Köztársaság). A németek a Volga mentén restaurálni kívánják a Volgai Német Köztársaságot (90), Karélia északi része (114) vissza kíván térni a Murmanszki területhez, Észtország narvai határvidéke (115) a Leningrádi, petseri határvidéke (116) a Pszkovi területhez, Lettország abrenesi határvidéke (117) ugyanoda, a Kalinyingrádi terület mint hajdani Kis-Litvánia (118) Litvániához.


 

 
 
  <<| előző térkép

277. Az európai államok etnopolitikai helyzete a II. világháború után

>>| következő térkép

279. A "Nyugat-Poleszk Autonóm Köztársaság", 1991

 
 
 

KERESÉS

AZ ADATBÁZISRÓL

  :: a könyvről
  :: bibliográfia
  :: névmutató

MÁS ADATBÁZISOK

:: Köztes-Európa kronológia 1756-1997
:: Sebők László térképgyűjteménye
:: Helységnévváltozások Köztes-Európában
   

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2024
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék